Rehberlik Servisi Tanıtımı

Rehberlik Servisi Tanıtımı

Anaokulu, çocukların “okul” kavramıyla tanıştıkları, kurallı bir ortamı tecrübe ettikleri, ailelerinden ayrılıp akranlarıyla ve farklı yetişkinlerle paylaşımda bulundukları, kişisel becerilerini geliştirdikleri, yeteneklerini ve sınırlarını keşfettikleri sosyal bir ortam sağlar. Psikolojik danışman/rehber öğretmen ise bu süreçte çeşitli başlıklarda öğrenci ve aileye katkıda bulunur.

·         Çocuğun sosyal-duygusal, bilişsel ve psikolojik gelişim sürecinde öğrenci, veli ve öğretmene rehberlik eder.

·         Öğrencilerin gelişim süreçlerini takip eder.

·         Çocuğun psikolojik, sosyal, eğitsel alanlarda gelişiminde öğrenci, veli ve öğretmene olası sorunların üstesinden gelinmesi için rehberlik eder.

·         İlgi, yetenek ve ihtiyaçlarına uygun alanlara yönlendirme yapar.

·         Öğrencileri uyum döneminden yılsonuna kadar izler.

·         Önleyici ve gelişimsel rehberlik kapsamında velilere yönelik seminerler düzenler.

·         Öğrencilere ve/veya velilere yönelik psikososyal, eğitsel, mesleki rehberlik kapsamında bireysel ve grup görüşmeleri yapar.

·         Tüm bunları okul idaresi, sınıf öğretmeni, veli, öğrenci ve gerekli durumlarda ilgili paydaşların yer alacağı ekiple birlikte yürütür.

Rehberlik Servisi’nde Çocuklarla Nasıl Görüşme Yapılır?

Psikolojik danışman/rehber öğretmenin çocukları tanımak için kullandığı en önemli araç gözlemdir. Çocuklarla görüşmede ise oyun, konuşmaktan daha etkilidir. Dolayısıyla çocukla oynanan oyunlar görüşmeleri daha verimli hale getirir. Seçilen oyun veya oyuncak, girilen ve dağıtılan roller görüşmede büyük önem taşır. Bazen de resim çiziminden faydalanılır. İhtiyaç durumuna göre farklı yöntemler de kullanılabilir.

Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen Çocukları Nasıl Takip Eder, Gelişimleri Hakkında Nasıl Bilgi Sahibi Olur?

En etkili araç olan gözlem yapmaya ek olarak; çocukların yaptığı etkinlikler, ebeveynin doldurduğu tanıtıcı formlar, ebeveyn ve/veya çocukla yapılan bireysel görüşmeler, sınıf öğretmeninin gözlem ve görüşleri, öğrencinin gelişim durumunu gösteren formlar, rehber öğretmen tarafından uygulanan envanterler aracılığıyla çocukların gelişimi takip edilir.

Rehberlik Servisi’ne Nasıl Ulaşabilirim?

Görüşmeye gelmeden önce sınıf öğretmeni aracılığıyla veya doğrudan randevu alabilirsiniz. Randevu almanız görüşme sürecinin daha verimli geçmesini sağlayacaktır.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi